Forumas „Kultūros jūra“ 2024

Forumas „Kultūros jūra“ bangavo tvarumo ir tarptautinių projektų temomis

Spalio 10-11 d. Palangoje vyko 5-asis kultūros forumas „Kultūros jūra: Panirti. Išnirti. Atsinaujinti. „Idėjos kviečiančios (į) ateit(į) – tokiu šūkiu forumo organizatoriai subūrė kultūros, kūrybos ir gamtosaugos entuziastus iš visos Lietuvos (Alytaus, Šiaulių, Ukmergės, Lazdijų, Vėžaičių, Vilniaus, Skuodo, Marijampolės, Klaipėdos, Joniškio, Gargždų, Palangos, Pasvalio, Plungės, Tauragės, Žagarės, Šakių, Rietavo ir kt.). „Labai džiaugiamės, kad susidomėjimas forumu auga kasmet. Šiemet sulaukėme daugiau nei 150 kultūros sektoriaus darbuotojų iš visų  Lietuvos regionų, mažų miestelių. Ypatingai džiugu, kad forume dalyvavo ne tik kultūros įstaigų vadovai, bet ir vadybininkai, specialistai, meno kolektyvų  vadovai. Šių metų forumas gilinosi į tvarumo, kultūros ir meno sinergijos, bendruomeniškumo ir tarptautinių projektų rašymo tematikas, kurios ypatingai aktualios visos Lietuvos kultūros paslaugų teikėjams.“ – forumą apibendrino Palangos kultūros centro direktorė Vita Petrauskienė.

Įkvėpimo ieškojo gamtoje

Forumas prasidėjo pranešimais, kuriuose ekspertai pristatė savo veiklas. Kūrybininkų bendruomenės „Miško uostas“ įkūrėjas Šarūnas Savickas parodė, kaip bendruomeniškas gyvenimas mažame miestelyje natūraliai palaiko tvarumo idėjas. VšĮ „Baltijos aplinkos forumo“ komunikacijos ekspertė Rita Grinienė pristatė gamtosaugos ir kultūros dermę renginiuose. Judita Strumilaitė (Šeiko šokio teatro prodiuserė, festivalio SPOT meno vadovė) apžvelgė, kaip menas gali kalbėti apie klimato kaitą. Asociacijos „Gyvo Žalio“ gamtos ir miško terapijos gidės Monika Peldavičiūtė ir Austė Juozapaitytė-Gruodė moksliniais straipsniais remiantis įrodė gamtos sistemų ir milijonus metų veikiančio gamtos intelekto svarbą individui, organizacijoms ir bendruomenėms. Po pranešimų visi dalyviai patraukė į Birutės parką – čia jų laukė miško maudynės bei šokio improvizacija gamtos apsuptyje.

Tarptautinis bendradarbiavimas

Į forumą atvyko Nordic Culture Point atstovai, su kuriais buvo aptartas bendradarbiavimas ir finansavimo galimybės. Vyresnysis finansavimo programų patarėjas Geir Lindahl pristatė Šiaurės ir Baltijos šalių kultūros mobilumo programas, po kurio vyko individualūs susitikimai, leidę dalyviams asmeniškai konsultuotis dėl projektų paraiškų. Antroje dienos dalyje dalyviai dirbo grupėse ir ruošė projektų paraiškas, įgyvendindami praktinę dalį, orientuotą į realius projektų vystymo procesus.

Forumas užsibaigė „dūzgėmis“ su „Palangos gatvės radiju“, kuris savo muzikiniais ritmais įtraukė visus į energingą tiesioginę transliaciją. Tai buvo ne tik muzikinė patirtis, bet ir puikus laikas diskusijoms bei įkvėpimui tolesniems projektams.

Dalyviai ir draugai

Forumo dalyviai ne tik aktyviai dalyvavo mokymuose, bet ir forumui pasibaigus gausiai skleidė žinias savo bendruomenėse. Šiais metais po renginio organizatoriai gavo itin daug dalyvių žinučių ir įvertinimų. Asta Lukoševičienė iš Ukmergės kultūros centro dėkojo „už patirtis, kurios užlieja gaiviomis mintimis ir idėjomis“. Viena iš pranešėjų Judita Strumilaitė vaizdžiai apibendrino auditoriją: „Apskritai mano šių metų highlight‘as yra regionų kultūros centrai ir ten dirbantys nuostabūs žmonės!!!”. Paįstrio kultūros centro direktorė Daiva Kiršgalvienė pabrėžė ryšių užmezgimo svarbą tokių renginių metu: „Dvi dienas vykusiame renginyje kartu su kolegomis susipažinau su įvairiomis tvarumo, kultūros ir meno sinergijomis, projektų rengimu, partnerių kūrybinėms idėjoms paieška, paraiškų pildymu. Pritariu kūrybininkų bendruomenės „Miško uostas“ įkūrėjo Šarūno Savicko teiginiui – „Idėjos gimsta iš poreikio. Labai svarbu atpažinti tą poreikį“. Dėkoju organizatoriams už tai, kad „ Kultūros jūra“ tapo vieta, kur gimę naujos idėjos ir ryšiai padės kultūrai ir gamtai dar labiau susijungti!”.
Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Palangos miesto savivaldybė, partneriai – Lietuvos kultūros centrų asociacija, draugai – „Dosva Decor“ ir UAB „Augma“.

Organizatoriai atskleidė, jog kitų metų kultūros forumo tema bus susijusi su etnine kultūra ir jos vietą šiuolaikinio žmogaus gyvenime.

Palangos kultūros centro informacija

Skip to content