Pasveikink jūrą Palangoje

Nuo 2016 m., kasmet liepos mėn. pabaigoje Palangoje rengiama socialinė akcija „Pasveikink jūrą Palangoje“, tačiau dėl epideminės situacijos nuo 2020 m. akcija nebeorganizuojama. Ši akcija buvo vykdoma prisidedant prie nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“, kurios pagrindinis tikslas – telkti visuomenę – NVO, bendruomenes, savivaldybes, socialiai atsakingo verslo įmones, žiniasklaidos kanalus ir žinomus žmones – bendromis pastangomis keisti Lietuvą.
Socialinės akcijos metu Baltijos jūrą pirmą kartą pamatė daugiau nei du tūkstančiai vaikų. Vaikai (7-12 metų amžiaus) iš visos Lietuvos kiekvieną vasarą buvo nuoširdžiai priimami Palangoje. Jų laukė dviejų dienų programa, kurios svarbiausia dalis – pirmasis susitikimas su jūra.
Socialinė akcija „Pasveikink jūrą Palangoje“ – kurorto savivaldybės atsakas į Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimą jungtis prie iniciatyvos „Už saugią Lietuvą“ bei padovanoti šalies vaikams nepamirštamų vasaros akimirkų. Kartu tai – visų palangiškių dovana vaikams, kurie dar nė karto neturėjo galimybės pamatyti jūros.
Nuo ankstaus ryto kurorte skambėdavo vaikų juokas. Iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavę vaikai, lydimi savo vadovų, rinkdavosi prie Palangos kurhauzo. Čia jie buvo supažindinami su animatoriais ir savanoriais, kartu darė rytinę mankštą, įveikė kliūčių ruožą „Linksmieji kalneliai“, žaidė žaidimus, spalvino svajonių pilis. Daugiau nei pusės tūkstančio vaikų eisena patraukdavo link jūros tilto. Eidami J. Basanavičiaus gatve, vaikai šventinę nuotaiką skleisdavo ir aplinkiniams – skambėdavo dainų posmai, skanduotės. Jūratės ir Kastyčio skvere mažuosius kurorto svečius pasitikdavo akcijos „Pasveikink jūrą Palangoje“ iniciatorius bei globėjas Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus ir kiti svečiai. Kurorto meras visus pakviesdavo keliauti link Palangos tilto bei įgyvendinti savo svajonę – pamatyti banguojančią Baltijos jūrą.
Palangos tiltą užtvindžiusi vaikų jūra, lydima vadovų bei gelbėtojų, patraukdavo į paplūdimį. Čia jų laukdavo ne tik ilgai lauktos pirmosios maudynės jūroje, bet ir kitos atrakcijos – svajonių miesto statyba, žaidimai su vandeniu ir smėliu, spalvotų dulkių fejerverkas ir kitos pramogos.

Akcijos organizatoriai – Palangos kultūros ir jaunimo centras ypač didelį dėmesį skyrė socialinei, sveikatingumo bei saugumo prevencijai. Palangos miesto gelbėtojai vaikams pasakojo apie vandenyje slypinčius pavojus, kaip elgtis ir ištikus nelaimei nepasimesti jūroje, kuri ne visada būna gera. Palangos miesto sveikatos biuras su animatorių pagalba mokė vaikus kaip suteikti pirmąją pagalbą.

Po maudynių vykdavo piknikas ir įvairios pramogos. Sekmadienį, prieš kelionę namo, mažieji kurorto svečiai šėldavo Palangos vasaros parke, lankė muziejus, taip susipažindami su Palanga.

Siekiant, kad visos Lietuvos vaikai turėtų galimybę pamatyti jūrą, lėšų šiam projektui skirdavo Palangos miesto savivaldybė.

Norime pasidžiaugti, jog prie šventės noriai prisidėdavo visa Palanga: LDM Palangos gintaro muziejus, Šunų muziejus, Palangos SC sporto arena, Palangos botanikos parkas, Palangos komunalinis ūkis, Lietuvos paramedikų asociacija, Palangos pasienio užkarda, Palangos miesto policijos komisariatas, Palangos gelbėjimo tarnyba, Palangos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Palangos Senoji gimnazija, V. Jurgučio pagrindinė mokykla, Palangos pradinė mokykla, Palangos kultūros ir jaunimo centro meno kolektyvų dalyviai, laikraščiai „Palangos tiltas“, „Vakarinė Palanga“, bei 30 savanorių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Kretingos, Gargždų, Palangos.
Vaisius, sultis, vandenį ir kitus skanėstus dovanoja prekybos tinklas LIDL, NORTE vanduo, Žemaitijos pienas, kepykla „Gudobelė“.
Gausu ir kitų dovanų: nuo saulės kremus dovanojo „Bioderma“, natūralią kosmetiką ir medžiaginius maišiukus „Aromama“, gerąsias bakterijas „Bifoval“, žuvų taukus „Moller’s“, žurnalus vaikams „FLINTAS“, pramogas Palangos vasaros parkas ir iliuzijų namas „Eureka“, o pikniko metu gražiausias savo dainas atliko Laimos Laipkauskaitės grupė „Mergaitės iš Majamio“.

Kontaktinis asmuo: kultūrinės veiklos vadybininkė Ernesta Žaromskytė, el. p. vadybininkas@palangoskultura.lt, tel. 860242086

Skip to content