Tarptautinė fortepijono fiesta Palangoje – Klaipėda Piano Masters 2024

Liepos 22 dieną, 19:00 į prašmatnią Palangos kurhauzo salę klausytojus kvies fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“. Jau septintą kartą rengiamoje „fortepijono fiestoje“ skambės pasaulio muzikos šedevrai, interpretuojami Europos jaunųjų pianizmo žvaigždučių. Programoje, tarp daugelio kūrinių, skambės Claude Debussy „Vaizdai“ („Images“), Ferenco Liszto fortepijoninis ciklas „Venecija ir Neapolis“, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mažų peizažų ciklas „Jūra“, o taip pat – žymioji Fryderyko Chopino sonata Nr. 2, kurios trečioji dalis tapo žymiausiu pasaulio gedulo maršu.Į didžiausią Baltijos šalyse rengiamą fortepijono akademiją „Klaipėda Piano Masters“ šiemet atrinkti 26 pianistai iš dešimties šalių. Klaipėdos regione bei Žemaitijoje jaunieji pianistai 11 dienų treniruojasi, mokosi, semiasi organizacinių žinių bei sceninės patirties.

Foto @Jonas Šopa

Nuo 2017 Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje rengiama akademija „Klaipėda Piano Masters“ jau įkūrimo metais pristatė analogų visame pasaulyje neturėjusią programą. Joje be tradicinių fortepijono pamokų bei koncertų buvo pasiūlytos paskaitos apie scenos psichologiją, viešą kalbėjimą, karjeros organizaciją, koncertinių programų sudarymą ir daugelis kitų. Taip pat, didelis dėmesys programoje buvo skirtas sveikatingumui, fizinio aktyvumo skatinimui bei traumų prevencijai. Tokios visapusiškos atlikėjų lavinimo programos pasaulyje tuo metu nesiūlė nei viena akademija. Šiemet į akademiją atrinkti 26 pianistai iš dešimties šalių, o į programą įtrauktos ir kelios naujos disciplinos – improvizacija bei įvaizdžio socialinėse medijose kūrimas.
Kaip teigia „Klaipėda Piano Masters“ įkūrėjas, pianistas Gintaras Januševičius „jauniesiems pianistams dažnai diegiamas tik amatas – kaip skaitomos natos, kaip šalinami techniniai sunkumai, kuo skiriasi baroko ir romantikos muzikos kalbos. Tačiau palikę mokyklos ar universiteto suolą dažnai atlikėjai nežino, kaip tą amatą galima pritaikyti. Visgi pianisto profesija yra labai įvairialypė ir ją pasirinkę atlikėjai turi begales galimybių savo amatą paversti sėkmingomis karjeromis. Mūsų akademijos užduotis – padėti jauniesiems pianistams žengti svarbius žingsnius to link.“

Foto @Jonas Šopa

Be visame pasaulyje koncertuojančio G. Januševičiaus, „Klaipėda Piano Masters“ šiemet dėsto visas būrys Lietuvoje puikiai pažįstamų profesionalų. Tai – versatilieji Lietuvos pianistai Neringa Valuntonytė ir Viktoras Orestas Vagusevičius, keturiskart Grammy nominantė, Baltic Mobile Recordings bendraįkurėja Aleksandra Kerienė, nesuskaičiuojamų TV ir radijo projektų veidas ir balsas Gerūta Griniūtė, pianistas bei renginių prodiuseris Toms Ostrovskis iš Latvijos bei klarnetininkas, atlikimo psichologijos guru iš Airijos Macdara Ó Seireadáin. Pianistų kūno tonusu rūpinsis iš TV projektų pažįstama šokėja Žieda Žilakauskaitė. Jų vedama programa jauniesiems pianistams atveria net tik scenos paslaptis, bet ir jos užkulisius, kur vienodai svarbų vaidmenį vaidina ir sveika mityba, ir gebėjimas taisyklingai parašyti savo artistinį CV.
Tarp akademijos dalyvių šiemet – platus amžiaus, kultūrų ir patirčių diapazonas. Kaip visada prodiuseriai didelį dėmesį teikė įvairiapusiams bei socialiai aktyviems atlikėjams – tarp dalyvių yra ir multiinstrumentalistų, ir daile, fotografija ar sportu užsiimančių muzikų. „Visapusiškai save lavinantys atlikėjai turės daugiau, ką papasakoti publikai. Įdomiausios koncertų idėjos gimsta talentingose galvose, o ne greituose pirštuose,“ – teigia G. Januševičius.
Net pusė visų dalyvių – jaunasis Lietuvos pianistų elitas, savotiška jaunoji Lietuvos pianistų rinktinė. Joje – beveik visų didžiausių Lietuvos talentų mokymo įstaigų atstovai. Su jais savo talentu ir patirtimi dalinsis žymių pasaulio universitetų auklėtiniai, tarp jų – Londono karališkosios akademijos (RAM), Vienos muzikos universiteto (MdW), Berlyno menų universiteto (UdK), Hanoverio aukštosios muzikos, teatro ir medijų mokyklos (HMTMH) ir daugelio kitų.

Daugiau informacijos www.kpm.lt

Skip to content