KA TAU GRAŽI Į MON GRAŽI – APIE UŽGAVĖNIŲ KAUKES

Ka tau graži į mon graži – apie Užgavėnių kaukes👺

Žemaitijoje dažniausiai persirengdavo kaukėmis, vaizduojančiomis gyvulius – arkliai, ožiai, gervės, beždžionės. Kiekviena kaukė turėjo prasmę, paskirtį. Žmonės tikėjo, kad žemėje vaikščioja įvairiais pavidalais protėvių vėlės, kurios gali daryti įtaką jų gyvenimui.

🎨Kviečiame iš anksto pasiruošti Užgavėnių šventei ir pasigaminti savo gražiausią kaukę! O jos tikrai prireiks dalyvaujant persirengėlių eisenoje, blynų čempionate ar norint patekti į Užgavėnių kaukių šokių vakarėlį! Šventės programa: https://www.facebook.com/events/725748346277046

👹OŽELIO KAUKĖ
Jums tikrai pasiseks pasigaminti linksmo Užgavėnių personažo „oželio“ kaukę, išsaugojusią gilias žemaitiškas tradicijas. Kaip tai padaryti, aiškina palangiškė dailininkė Dovilė Oškinytė.
Reikalingos priemonės:
1. Vienas A4 formato rašomojo popieriaus lapas (baltas arba spalvotas).
2. Klijai – sausi pieštukiniai arba lipalas.
3. Įvairiaspalvė makulatūra, pakulos ar audinio atraižos dekorui.
Rekomenduojama detales kaukei pasigaminti plėšiant popierių: taip išgaunama krašto linija yra švelnesnė, banguojanti, primena medžio drožybą. Visos nuplėštos detalės vėl panaudojamos, jas priklijuojant, pvz. 2 ragai, barzda (2 detalės), akių „vokai“ ir kt. .
Darbo eiga:
1. A4 formato popieriaus lapą perlenkti per pusę vertikaliai (lenkimo linija 😎.
2. Lenkti popieriaus lapą ties lenkimo linija A.
3. Išplėšti apvalias skyles „akims“ (mažų išplėštų gabalėlių nepamesti, tai bus „akių vokai“).
4. Plėšti „nosies“ formą – tokia konstrukcija leis laisvai kvėpuoti. Pastaba: viršutinėje dalyje stengtis detalės nenuplėšti, jei taip atsitiko, vėl priklijuokite.
5. Suformuoti charakteringą „burną“– besišypsančią, piktą ar kreivais „dantimis“…
6. Kryželiais X pažymėtose vietose priklijuojame jau turimas detales arba pasigaminame (ragus, barzdą ir kt.) iš įvairiaspalvės makulatūros, pakulų ar audinio gabalėlių.
7. Papildomos detalės – antakiai, paryškinti skruostai, juokingos ausys – suteiks jūsų „oželiui“ individualių bruožų, čia atsivers jūsų kūrybiškumas!
8. Taškeliais pažymėtose vietose pradurti skylutes ir pritvirtinti galvos apdangalą – seną kepurę, skarą ar net margą sijoną.
Kitas variantas: kaukę gaminti iš storesnio kartono, dekoruoti šlapio glamžyto kartono detalėmis, spalvinti akrilu ir netgi lakuoti.
[envira-gallery id=”17451″]
Skip to content