„Grubusis“ teatras

Palangos „Grubųjį“ teatrą 1993 metais, pasinaudodamas anglų režisieriaus-eksperimentatoriaus Peter Brook viena iš teatro sampratų bei padedant tuometinei kultūros centro vadovei Danutei Mukienei, įkūrė režisierius Virginijus Milinis.
Mėgėjų teatras savo kūrybines galias išbandė statydamas skirtingiausio žanro, epochų ir autorių kūrinius. Režisierius šitaip elgiasi sąmoningai, norėdamas išvengti sceninių štampų ir nesuformuoti aktorių amplua.
Kokiai nors vienai krypčiai teatrą sunku priskirti. Viename spektaklyje išryškėja vienoks jo bruožas, kitame – kitoks. Artimiausias šiam kolektyvui – farsas, satyra, komedija.
Štai ką teatro režisierius Ramūnas Abukevičius rašo apie „Grubųjį“ teatrą po XXIII Lietuvos suaugusiųjų teatrų apžiūros – šventės „Atspindžiai“ regioninio turo Jurbarko kultūros centre: Palangos „Grubusis“ teatras ėmėsi J. M. Singo pjesės „Šaunuolis iš vakarų pakrantės“, režisierius Virginijus Milinis. Teatras savitas, turintis unikalų režisūros braižą, puikių aktorių trupę. Susitikimas su šiuo teatru visada intriguojantis, jie niekada nepalieka žiūrovų abejingais ir sukelia visą audrą prieštaringiausių vertinimų, bet tai – vienas stipriausių teatrų Lietuvoje. Nenuvylė ir šis susitikimas. Aktoriai kuria airiškos dvasios sklidiną spektaklį, personažai ryškūs ir įtaigūs, istorija pasakojama aiškiai ir žaismingai. Autoriaus duotos aplinkybės režisūros sprendimų ir aktorinių prisitaikymų dėka tampa įdomiomis ir intriguojančiomis.“

„Grubusis“ teatras dalyvavo šiuose renginiuose: mėgėjų teatrų apžiūrose „Atspindžiai“ (1996 m. baigiamojoje „Atspindžių“ šventėje Lietuvos nacionaliniame teatre su N. Gogolio „Vedybomis“), „Nougne graži Žemaitėjė“ Telšiuose, komedijų festivalyje „Cha…cha…’’ Telšiuose, „Vėinė jouka’’ Kretingoje, tarptautiniame festivalyje „Aidas – 97; 99; 2001“ Jonavoje, „Lietuva juokiasi – 96“ Vilniuje, „Kaukutis – 98“ Kretingoje, Klaipėdos universiteto penkmečiui skirtoje šventėje, B. Sruogos 100-mečio renginiuose, „Kauno rampa – 97; 2002“, žemiečių šventėje Naujamiestyje. Teatras su spektakliais lankosi kolegų teatruose Jonavoje, Pasvalyje, Punske, Klaipėdoje, ir kitur. 2001 m. Palangos kultūros ir jaunimo centro ,,Grubusis“ teatras apdovanotas „Aukso paukštės” nominacija kaip geriausias metų teatras už spektaklį „Vaidiname Valančių“.

„Grubusis“ teatras sukūrė šiuos spektaklius:

  1. M. Fermo „Vienoje šeimoje“ (pagal „Durys pyška!“), rež. V. Milinis
  2. H. Zudermanas „Jonas ir Erdmė“, rež. V. Milinis
  3. N. Gogolis „Vedybos“, rež. V. Milinis
  4. K. Ostrauskas „Gyveno senelis ir senelė“, rež. R. Skersis
  5. K. Saja „Maniakas“, rež. V. Milinis
  6. V. Lansbergis-Žemkalnis „Uošvė į namus – tylos nebus“, rež. V. Milinis
  7. P. Tiurini „Žiurkių medžioklė“, rež. V. Norvaišytė
  8. V. Milinis „Vaidiname Valančių“, rež. V. Milinis
  9. A. Škėma „Kalėdų vaizdelis“, rež. V. Milinis
  10. A. Rūkas „Bubulis ir Dundulis“, rež. V. Milinis
  11. „Viena žmogaus diena“ (pagal J. Glinskio ir V. Katiliaus kūrybą), rež. V. Milinis
  12. „Ant marių krašto, Palangos miestely“ (pagal legendas ir padavimus, surinktus E. Adiklienės), rež. V. Milinis, scenografas P. Baronas, gyvas garsas folkloro ansamblio „Mėguva“
  13. „Paskutinis kavalierius“ (pagal J. Bergmano noveles), rež. V. Milinis, scenografas R. Jurgelis
  14. „Pasaka apie angelus“ (pagal Vytauto V. Landsbergio kūrybą), rež. V. Milinis, scenografas P. Baronas
  15. „Amerika Palangoj“ (pagal Keturakio komedija „Amerika pirtyje“), rež. V. Milinis
  16. M. Macevičiaus „Goodbye, my love“, rež. V. Milinis
  17. M. Matišič „Moteris be kūno”
  18. K. Donelaitis „Metai.Žiemos rūpesčiai”
  19. J. M. Synge „Šaunuolis iš vakarų pakrantės”
  20. A. Kotliar „Moterų laimė”
  21. D. Čepauskaitė „Musė”
  22. „Laikykis, Vydūne“, (scenarijus ir rež. V. Milinis
  23. „Tanato viešbutis“ (pagal A.Morua novelę), scenarijus ir rež. V. Milinis
  24. „Marso naujienos“ (pagal Dominik Moll scenarijų, filmo „Naujienos iš Marso planetos“ adaptacija), rež. V. Milinis
  25. „Kapinių klubas“ (pagal Ivan Menchell scenarijų), rež. V.Milinis

Už 2016 m. darbus – J. Synge „Šaunuolis iš vakarų pakrantės“ ir A. Kotliar „Moterų laimė“ – Lietuvos mėgėjų teatrų sąjungos ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro rengiamose apžiūrose „Atspindžiai“ „Grubusis“ teatras nominuotas 4 apdovanojimams: 1) ryškiausias sezono režisierius(V. Milinis); 2) ryškiausia sezono užsienio dramaturgijos interpretacija; 3) ryškiausia sezono scenografija; 4) ryškiausias sezono moters vaidmuo (R.Milinienė už radio laidų vedėjos vaidmenį A.Kotliar „Moterų laimė“).
2019 m. minint pasaulio lietuvių bendruomenės metus Palangos kultūros ir jaunimo centro „Grubusis“ teatras spalio 24 – 29 d. išvyko į Norvegijos Karalystę su spektakliu „Laikykis, Vydūne!“. Norvegijos lietuvių bendruomenės kvietimu spalio paskutinįjį savaitgalį ,,Grubusis’’ teatras pasirodė Dramene ir Osle.

2021 m. Palangos „Grubiojo“ teatro spektaklis „Tanato viešbutis“ (pagal A. Morua novelę Mirties pensionas”, režisierius Virginijus Milinis) respublikinėje mėgėjų teatro šventėje „Tegyvuoja teatras“ nominuotas net keturiose kategorijose:
Nominacija „Ryškiausias antro plano vaidmuo”
Aktorius Ramūnas Dzimidas kontrolieriaus, vairuotojo, kelnerio, viešbučio patarnautojo vaidmenyse.
Nominacija „Ryškiausias spektaklio scenarijus, inscenizacija”
Virginijaus Milinio inscenizacija spektakliui „Tanato viešbutis”
Nominacija „Ryškiausias vyro vaidmuo”
Aktorius Albertas Martinaitis Žano Monje vaidmenyje
Nominacija „Ryškiausia spektaklio scenografija”
Spektaklio „Tanato viešbutis” dailininkė ir scenografė Atėnė Jasaitė

2023 m. teatras pavasarį organizavo susitikimą su gatvės teatro aktoriumi Mimu Klounu Bertant Benua iš Prancūzijos. Svečias vedė impro teatro mokymus viešose Šventosios ir Palangos vietose. Rudenį teatras pristatė savo spektaklį pagal Andre Merua „Tanato viešbutis” lietuvių diasporai Prancūzijoje, Liono mieste. Brioude (Prancūzija) dalyvavo, gatvės teatrų mokymuose su vietiniai aktoriais, kuriuos vedė prancūzų aktoriai ir režisieriai.

2024 m. teatras dalyvavo III Tarptautinio gatvės teatrų festivalio Šventojoje improvizaciniuose mokymuose su teatro mokytoja, klounados aktore Pauline Grospeaud ir klounados aktore ir repere Coralie Lattanzio.

„Grubusis“ teatras repetuoja kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir ketvirtadienį 18.30 val.
Kurhauzo teatro salėje, Grafų Tiškevičių alėja
1.
Režisierius Virginijus Milinis, tel. +370 674 40098, el. p. virgismil64@gmail.com
Pastatymų vadovė Rita Milinienė

Skip to content